0 Läs mer >>
 Gästrike cupen är en MTB tävling och består av 14 deltävlingar och man får räkna sina 7 bästa resultat. Det är allt från nybörjare till riktiga topp åkare som är med och fajtas. Tre klasser finns det, Motion, Sport och Elit, alla är välkomna att delta. Fast det bara är på "skoj". Så är man sjukt nervös inför varje tävling. Jag föddes utan tävlingsnerver tydligen. 

Men idag gick det inge vidare. En punktering när det var endast  några minuter till mål satte stopp för dagen. Så vi tar nya tag till nästa tisdag. Då är det revansch!  

Jag var o löste in en triss vinst mot nya lotter. Kanske hade varit bättre att lagt pengarna på en ny slang till det punkterade däcket. Men jag håller tummarna på mer! 

Ha nu en härlig sista april!! För nu är det våååååååååår!


Premiär för Gästri...

1 Läs mer >>
Den här bilden har ett riktigt bra budskap.
 

 
Det är för många människor som idag lider av diverse fysiska och psykiska problem, stora eller små. Eller brottas med något helt annat problem i vardagen. Istället för att ta tag i sitt problem och ändra beteende, så stångar man huvudet blodigt genom att fortsättta göra samma sak om och om igen. Fast det helt uppenbart inte fungerar (man tror att det bli bättre den här gången). Jag har själv tänkt så många gånger.
 
Det finns ingen annan än du som kan gör någonting åt din egen situation! Det finns ingen PT i världen som kan få dig att bli mer fit, om du inte vill det själv. Det finns ingen kostrådgivare, som kan få dig att äta nyttigare om du inte själv vill det. Det finns ingen psykolog som kan få dig att må bättre och ändra ditt sätt att tänka, om du inte själv vill det.
 
Det alla dessa personerna kan vara för dig är ett verktyg, ett hjälp medel och bistå med motivation för att du ska nå just dina mål och komma tillrätta med dom problem och svårigheter du lider av. Men det är bara DU som verkligen kan ändra din situation.
 
Så brottas du med ett problem! Stort eller smått. Ändra någonting! Fortsätt inte i gamla vanor!
 
Om du inte brottas med några problem! Fortsätt göra precis det du gör nu. För tydligen är det helt rätt för dig. OCH NJUT!
 
Idioti är att göra samma sak om och om igen och sen förvänta sig ett annorlunda resultat!
/Albert Einstein
 

Att byta spår?

0 Läs mer >>
För lite över två vecka sen började jag allvarligt fundera på varför min träning varit så sjukt jobbig?!!
 
Senaste tiden har det gjort riktigt ont i luftrören och kroppen har verkligen skrikigt STOPP om jag råkat ta i minsta lilla! Många pass har slutat i tårar pga av att jag igentligen inte vet vad som händer!
Har aldrig varit med om något liknande.. jag har inte kunnat pressat mig ett uns! Vilket jag tidigare aldrig haft problem med, och detta har bara blivit värre för varje vecka/dag/träningspass.
 
Men så kom jag på det!!! Jag har under en lååång tid tagit lite för mycket Ipren (ibuprofen). Detta har jag gjort pga min nacke som har krånglat i många år nu och jag insåg för längesen att 2st ipren/gång var en bra lösning att ofta slippa smärta. Jag har kunnat tagit morgon, lunch, middag och innan sängdax ibland....
 
 
Men nu insåg jag vad Ipren (ibuprofen) gör med kroppen!
Allt detta som jag har lidit av sista tiden och som bara har blivit värre....
 
 • Jag har varit sjukligt trött (sökt läkare för detta)
 • Illamående (ofta)
 • Halsbränna (har aldrig varit med om tidigare)
 • Huvudvärk (vilket jag alltid trott varit ifrån nacken och därmed tagit fler Ipren!)
 • Trögmage (vilket aldrig har hänt i mitt IBS-liv)
 • ASA astma (vilket kan uppkomma om man har astma, då luftrören krampar)
 • Levern tar styk, vilket färsämrar ämnesomsättningen osv...


Så efter att jag nu har hållt mig ifrån Ipren i 2veckor, vilket inte har hänt senaste månaderna (året?)
Känns det lättare att andas igen, trycket har släppt över bröstet, jag kan ta ut mig vid träning.. Kroppen orkar igen och det känns som att hela världen öppnar sig!!!

 

Visst är det konstigt att man inte äns reflekterar över det.. -det är ju ett receptfritt läkemedel!

 

Jag vill mest upplysa andra som kanske också tar tabletter eller liknande för att lindra ett besvär! Vad gör det med din kropp??? Det är så lätt att fastna i en rutin som är lite för lätt att ta till ibland. Man behöver kanske ett uppvaknande och hitta andra lösningar.

 

Jag fortsätter stenhårt med min rehabträning och tänker inte ta fler Ipren!

 
 
 
Information ifrån ibuprofen.se

Bland de 9 vanligaste ibuprofen biverkningar som du kan få är:

 • att du får magont
 • att du blir illamående
 • att du får kräkningar
 • att du får halsbränna
 • att du får förstoppning
 • att du får diarré
 • att du får huvudvärk
 • att du känner av trötthet
 • att du får hudutslag
 
Kör Bara Kör! :-) 
 

Mitt misstag!

0 Läs mer >>
Idag har det varit en helt fantastisk förmiddag! Jag längtade redan från igår på att få kliva upp idag, lite som när man var liten och väntade på tomten =) Polmans kollegor hade lovat fin väder och värme! Så jag skulle ut och paddla kajak i högbo. 
 
 
 
Så fort jag vaknade lastades kajaken på bilen och upp mot högbo jag for. Och vilken förmiddag det blev. Jag har sett högbo från en annan vinkel. Från vattnet!
 
 
 
Låt mig få måla upp en tavla: En härlig sol som värmer gott i ansiktet. Fullt med folk överallt som grillar, cyklar, solar, leker, NJUTER! Absolut vindstilla och en helt spegelblank sjö. Lite vingligt vid dom första paddeltagen, men jag får in rytmen och kommer in i ett flow! Några fiskmåsar som sjunger, små fisk som hoppar och några större fiskar som plaskar till och flyr när jag flyter fram.. Aaaaaaa underbart! 
 
 
 
Till dig som förstår vad jag menar med den här känslan, visst är den härlig!?
Till dig som inte förstår, du går miste om nått! Nu behöver du ju inte paddla kajak i högbo för att få känslan utan kan göra nått helt annat som får just dig att vilja skrika av glädje. Men det är stunder när man upplever den där känslan som gör livet värt att leva!
 
Ha en fortsatt underbar dag!!

Jaga den där känslan!

0 Läs mer >>

Min bror visade mig för ett tag sen hur man enkelt med ett pulsband (bluetooth) kan mäta ut sitt HRV (hjärtfrekvensvariabilitet) som visar, enkelt uttryckt, i vilket tempo ditt hjärta slår, jämnt eller ojämnt.

 

Många tror nog att hjärtat slår jämnt som en metronom, men beroende på påverkan av kroppen ser rytmen olika ut.

 

Då vilopulsen på morgonen är ett sätt att ta reda på din fysiska status, så är HRV mer noggrant och kan ge signaler om hur din kropp mår. Om du bör träna eller inte och om du kanske bör träna lugnt idag eller om du kan köra hårt idag!

 

Kroppens HRV påverkas utav massor av olika faktorer blandannat, infektioner, trötthet i kroppen, träningsbelastning, stress, belastat nervsystem och liknande.

 

Att mäta sitt HRV tar någon minut och görs lämpligen strax efter du har klivit upp ur sängen. Detta gör du enkelt med ett pulsband (bluetooth) och en app till mobilen. 

 

Ditt HRV är högre desto piggare din kropp är! Men ingen kropp är den andra lik så man kan inte jämföra med någon annan.

 

Detta pulsband kör vi på!

Jag har nu bara kört några dagar men känns som att detta kommer kunna hjälpa mig massor i framtiden!

 

Information ifrån nätet:

HRV träning handlar om att hjälpa individer & grupper att själv träna upp kroppens (HRV)hjärtrytm variation till ökad samstämmighet. Samstämmig (HRV)hjärtrytm variation kan förbättra allmänhälsan, sömnen, blodtrycket, återhämtnings- och prestationsförmågan redan efter 3-6 veckor.

Hjärtat avgör!

1 Läs mer >>
Den frågan fick jag nu på jobbet när någon hade med sig bullar till morgon fikat. Det är en fråga jag får ofta och mest hela tiden. 
-Nej tack det är bra, svarar jag.
-Men dom är jätte goda!
-Det tvivlar jag inte en sekund på. 


Men att unna sig för mig, betyder att göra nått som jag och min kropp mår bra av. Inte bara för stunden utan även på längre sikt. 

Att äta just en bulle med min IBS skulle garanterat sluta i magont och halva/hela dagen skulle vara förstörd. Självklart skulle det vara jätte gott just för stunden medan jag sätter tänderna i denna saftiga bulle och mitt belöningssystem skulle skrika av lycka (en kort stund). Men det skulle ju absolut inte vara värt det. Inte för mig. Och troligtvis inte för dig heller. 

Förövrigt nu när jag vet hur sockret påverkar kroppen och hur sockret i/på bullen i samband med det dåliga fettet i just en sån bulle ökar lnflammationer och bygger fettet i kroppen. Så är det enklare att göra ett medvetet val om att låta bli bullen. 

Självklart finns det dom som kan unna sig en bulle nån gång ibland. Men det är en person som är frisk, mår bra och har en kropp som kan hantera en sån sockerchock. Men dom flesta i dagens samhälle unnar sig "bullar" flera gånger om dagen. För att sedan gnälla om att dom mår dåligt över än det ena och än det andra, samtidigt som dom ser hur midjemåttet växer. Då har ju detta unnande för stunden istället blivit ett problem!  Synd att det är alldeles för några människor som inte gör den kopplingen. 

Mitt tips är att strunta i bullen. Den som sätter käppar i hjulet för din långsiktiga hälsa och unna dig nått som du verkligen mår bra av istället. Det är först när du gör det som du kommer förstå vad ordet unna sig, verkligen betyder!

Ska du inte unna d...

2 Läs mer >>
Var med och vinn en personlig kostdrådgivning ca 60min med min bror Henrik.
 
Skriv en motivering till varför just du skulle vilja ha denna kostrådgivning. 
 
Vi kommer dra en vinnare i slutet av denna vecka (V.17)
 
 
 
Du kan läsa mer om Henrik som kostrådgivare under www.ettfriskareliv.se
 
 
 
 

VINN en personlig ...

0 Läs mer >>
Här kommer ett annat tips på frukost. För vissa personer kan en ägg baserad frukost (som är vanligt vid en lågkolhydratkost) bli tråkig i längden. För många andra kan ägg vara besvärande för magen. Så den här goda frukosten är perfekt. Bacon med smörstekta morötter och grönkål. 
En liten sallad som idag bestod av spenat och gurka. Och en mumsig hemmagjord majonnäs. 
 
 
Nu drar jag ut och cyklar med Team Årsunda outdoors! Ha en underbar dag!!

Frukost tips nr.2

0 Läs mer >>
Ja den som blir av såklart som man alltid säger. Men hur ska man få den att bli av då? 

Jag tror man måste hitta något som är roligt och som inte blir ett tvång. Skapa eller hitta ett intresse i en aktivitet! Inte bara den som "bränner" mest osv... Man träffar påtok för många som pinar sig iväg till varje träningspass, men helst skulle vilja ligga i soffan och längtar hem varje sekund av träningen...

Det är klart man måste rycka tag i sig ibland! Men är det tråkigt och en pina att springa varje gång man ska göra det så kommer man garanterat inte vilja fortsätta sålänge. 

Prova olika aktiviteter/träning och gör något du gillar istället 👍

Om det är en utomhusaktivitet man gör, då kan det vara underbart om man kan få ihop en skön aktivitet tillsammans med känslan att njuta av miljön! Nu till våren är den svårslagen!!!! 


Allt går bara man vill! Det gäller bara att hitta ett sätt som fungerar för dig. Löpning kanske inte är din grej! Inte just nu iallafall... 


Passa på att njuta i solen både under och efter träningen! 

Vilken träning är ...

0 Läs mer >>
Det är klart man ska kunna unna sig godis ibland. Man har ju ett val! Mitt val är att denna påsk att äta god mat och det jag känner för. Men i all mat (även påskmaten) används rätt råvaror. 
 
Men jag blev lite fundersam när jag var på en mataffär häromdan. Kommer det någonsin bli en ändring i människors tänk om kost.. Eller hur lång tid kommer det ta?
 
Det hade iallafall tagit slut på all smågodis i butiken och han i kassan suckade. Så jag passade på att le och säga att -tur att det inte är någon som kommer "kolavippen" utan godiset iallafall. 
Men då drog han ihop munnen och tyckte -men är det någon gång barnen ska få äta godis tills dom spyr så är det vid påsk.... 
 
Det kommer nog ta tid..
 
1960 åt en person 6,7kg godis /år.. 
Idag äter en person 17kg godis /år
 
Absolut unna dig!! Men med måtta, våra kroppar mår inte bra av socker!  


 
 

Påskgodis

0 Läs mer >>
Denna frukost fungerar perfekt för mig (M) 
 

Stek i SMÖR inget annat! 😊
 
Jag klarar mig bra på två ägg medan min käraste tar fyra. Så testa dig fram! 
 
Blanda ägg en skvättgrädde och ha kryddor du gillar. Jag har fastnat för dessa på bilden. 
 
Stek i smör och gör en äggröra. Därefter slänger jag på 4-5 ostskivor och på det ett gäng tabasco. 
 
Sen är det bara att njuta och få energi för dagen. 
 
PS.. Börjar alltid dagen med ett glad vatten! 👍


Frukost nr1

2 Läs mer >>

Därför tänkte jag att mitt första inlägg skulle bli en före och en nuvarande bild, så det blir nå fart på den här bloggen ;) 

 

Jag (Henrik) har i många år lidit av svår IBS. När det var som värst var jag även inte i någon vidare fysisk form. Dåligt med energi och allmänt trött. För några år sedan bestämde jag mig för att ta tag i min egen hälsa då sjukvården inte kunde hjälpa mig. Det var efter mycket läsande på nätet, som jag ”fann” LCHF. Många med liknande problem hade blivit av med sina symtom efter att ändrat sin kost.

 

När jag började med den här ”dieten” fick jag höra från alla håll att man inte kan leva på LCHF. Du behöver kolhydrater annars blir du dum i huvudet! Du behöver kolhydrater annars orkar du inte träna!

 

I den här bloggen tänker jag bl.a visa er motsatsen..

 

Jag har nu ätit LCHF (lågkolhydratkost) i lite mer än 2 år. Jag mår bättre, är gladare och friskare än vad jag har varit på många många år. Jag har utbildat mig till Lic.kostrådgivare, så dum i huvudet har jag då inte blivit.

Jag har bl.a åkta vasaloppet på medaljtid, kört några multisport lopp på 7-9 timmar och tränar en hel del. Allt med en mindre andel kolhydrater i kosten. Jag mår prima och är i bätttre form än vad jag någonsin har varit!!

 

För mig är lågkolhydratkosten inte en diet. Det är en livstil!!

 

Att äta mat som min kropp är anpassad för och inte proppa den full med sånt som gör den sjuk tycker då jag är väldigt sunt.

 

Före bilden. Jag driven av kolhydrater i massor precis som man ska göra. Det är på min 30års dag då jag fick en start plats till en triathlon sprint i Hammarby av syrran i present (hon som också trängs på bilden). Vi fick inga vidare placeringar att tala om. Men jag slog henne och blev alltså bara näst sist av hela startfältet =)
Andra bilden är i dagsläget. Jag driven av fett!!!
 
Så!! Nu är bloggandet igång. Hoppas att vi kan inspirera! 
 
 
 
 

Vad säljer bättre ...