0 Läs mer >>

Idag var det nya försök att paddla forsen. Jag lyckades få tag i en hyr kajak tillslut. Det är ingen snabb sak men den är stabil och kommer förhoppningsvis ta mig nerför älven till Årestrand och växlingen till löpningen. Dagen började med att jag hämtade hyr kajaken. Dom stog ett helt gäng uthyrare nere vid Årestrand. Jag gick fram och presenterade mig och fick svar.

-Ja det var du som hade kvaddat kajaken. Allihop kände dom igen mig eftersom jag hade ringt runt till hela Åre och några till i jakten på en kajak. Men alla som jag har mött är verkligen super trevliga och vill verkligen hjälpa till. Jag fick till och med hjälp att kontakta en ”super” kille i stockholm som var grym på att laga kajaker =).


Efter att jag hade fått tag i den nya pråmen. Ja det var verkligen en pråm. Kanske dubbelt så tung som min och grymt bred, men stabil. Jag lastade den och åkte åter upp till starten vid Tännforsen. Än en gång så paddlade jag iväg med dånet bakom mig. Hyr kajaken var ju inte lika snabbb som min och mycket mer tungdriven. På dom 3 kilometrarna fram till forsen så gick det 5 minuter långsammare. En snabb huvudräkning så betyder det att hela sträckan kommer att ta ca 40 minuter längre tid. Men om jag håller mig i kajaken i forsen så går det ungefär jämt upp mot för att simma och jag slipper bli nerkyld, så jag vinner på det endå. Men min målbild på 7-7.5timme får jag nog tänka om.

Forsen gick iaf helt otroligt bra. Kajaken var hur stabil som helst och har man stabiliteten så kan man ta i och paddla på istället. Det var skit skoj att paddla fors. När jag hade klarat av den första forsen blev det ett rikigt glödje rop! Fan va roligt det var! Fram till bron paddlade jag på ca 48 minuter istället för igår när det tog ca 1.38 att flyta dit ;) Väl vid bron tog jag upp kajaken och gjorde om samma sak igen. Det gick lika bra andra gången, kanske lite bättre. Så det känns riktigt bra.

Efter paddling åkte vi tillbaka till lägenheten och fick i oss lite mat. Sedan bar jag av för att få min paddel utrustning kontrollerad och att hämta nummerlappar. Mitt nr är 114. Det går att följa via ÅECs hemsida om någon är intresserad.


Vidare under eftermiddagen så var jag på en fullsatt föreläsning av Scott Cole. En välldigt duktigt multisportare. Han berättade lite om sitt multisportande och vi fick lite tips ang träning och kost vid tävling.

Nu är det snart kväller. Sen är det bara 1 dag kvar innan startskottet smäller!

Undrar du om jag är laddad? Kaaaan jaaaag loooova!!

Uppladdning till HÅEC...

2 Läs mer >>

Den här dagen har inte gått enligt planen!! Men den började fint. 


 

Jag måste säga att vi sov grymt skönt i lägenheten inatt. Det blev en riktig sovmorgon ända till 08.30. Efter att vi hade fått i oss frukost och kommit igång så bar det av mot Tännforsen.

Idag var det planerat att jag skulle testa att paddla forsen, som är med på 1 sträckan. Det enda fors jag har paddlat tidigare var på en forskurs jag gick för några veckor sen. Det var lite andra kajaker jag paddlade där, än den jag kör med nu, men det gick riktigt bra på kursen. Därefter har jag paddlat en del vit vågor hemma på storsjön med god kontroll. Så det kändes ganska bra, men ändå lite nervöst inför dagens test paddling. Igår eftermiddag var vi förbi en sträcka och kollade på forsen och just på den sträcka vi såg då, så forsade det inte på så mycket, det gjorde också att det kändes ganska bra inför paddlingen.

Jag startade nedanför Tännforsens dån och paddlade ca 3km innan jag nådde första forsen. Under paddling hade jag bra tryck och det kändes riktigt bra. Det var grymt varmt i min paddel tröja och jag funderade ett tag på att det skulle varit skönt med lite svalka!!! Fel tanke nr 1!!

Strax efteråt kom forsen. Jag tog mig igenom första delen, den jag hade tittat på igår. Det kändes bra och hyffsad kontroll. Det hör går ju ganska bra!! Fel tanke nr 2!!! Jag skulle ha paddlat på och hållit lite mer fart. Någon minut senare gick jag runt och det var bara att flyta med resten av forsen. Jag gjorde några försök och kom uop i kajaken men den var för vatten fylld så jag satt inte länge inna jag trillade i igen.

Fan, jag skulle ha köpt den surfski jag tänkte kolla på istället för den här kajaken!

(En surfski är självlänsande, så om man trillar i så är det bara att klättra i den igen och paddla vidare. En kajak blir vatten fylld! Den måsta man in till land med för att tömma på vatten, annars har man vattnet som ligger och skvalpar i den och gör den opaddelbar)

Ca 12-15 minuter låg jag i vattnet och det var inget annat att göra än att flyta med kajaken. Det blev ganska kallt och det är riktigt jobbigt att flyta i kallt vatten, kan jag lova. Efter ett tag så jag en vals komma mot mig, Jag kom ut ur den men kajaken blev kvar ett tag och kom ut upp och ner. Jag flöt vidarepå kajaken innan forsen ebbade ut i lugnare vatten. Förbi mig kom en något vanare paddlare. Det såg så jävla enkelt ut, medan jag låg  där som en strandad säl på min kajak som gick med aktern först.

När det blev lugnare vatten så vände denna snälla själ, kollade läget med mig och hjälpte mig att tömma min kajaken. Då såg vi att den hade fått sig riktigt törn av valsen och det var ett litet hål i fören och den var spräckt runt om. Men den gick att paddla och det var inte långt till den bro där mitt crew skulle stå och vänta på mig. När jag väl kom upp och började paddla så gick den inte som den skulle. Den svängde konstigt så något måste ha hänt med rodret och den tog in vatten i fören och jag började frysa nå så förbannat. Jag skakade i hela kroppen och var kraftigt nerkyld. Väl framme vid bron och upp hämtnings platsen, så fick jag lite varm blåbärssoppa. Men jag skakade så jag knappt kunde hålla i koppen. Lite torra kläder var välkommet, sen bar det av hemåt och en väntande bastu.
Det var inte det svar jag vela ha inför paddlingen som jag har varit nervös inför och det var ju inte optimalt med en trasig kajak. Men efter mycket ringande så lyckades jag få tag i en hyr kajak. Förhoppningsvis kommer det gå bättre med den =) För tävla ska jag göra!

 


På efter middagen så drog jag iväg en sväng på cykeln. Snurrade lite i Åre och försökte leta på banasträckningen, från stranden upp mot Tottliften. Det är mycket uppför i den här byn. Så det blev några fartleksintervaller i uppförsbackarna. Tillslut hittade jag på sista delen av cykelsträckan och det var uppför, uppför, uppför. Sista backen var lång och brant och den tog slut på mig. Jag fick stanna i halva och vila i gräset innan jag cyklade vidare. Den kommer bli sjukt jobbig på lördag. Mina ben var inte heller med mig idag.

Så för att sammanfatta dagen så var den inte någonting som gick enligt plan. Jag fick inget bra svar på varken paddlingen eller cykeln. Den här dan vill jag glömma och så tar jag nya tag imorgon!

Fick en sjukt bra pepplåt av syrran, från en BMX film vi kollade mycket på när vi var små. Jag tror filmen heter RAD och låten är Thunder in your heart av John Farnham. Den fick mig taaaaaaggad!!!

 

Bryt ihop och kom igen!!

Uppladdning till HÅEC...

1 Läs mer >>
Då var vi, jag och mitt crew (mamma och pappa), på plats i Åre. Ett strålande Åre mötte upp oss när vi anlände och skutan reste sig, rakt upp i skyn kändes det som. Fan ska jag springa/ta mig upp för den där!? Jajemen och fort ska det gå ;)
 
 


 
Efter lite snirklande hittade vi både receptionen och sedan till lägenheten. En jätte fin lägenhet med fantastisk utsikt över åresjön. Det var en hel del kajaker ute på sjön under hela eftermiddagen och tränade. 
Efter att vi fått lite mat i magen, drog vi iväg för att kolla in forsarna. Det gick så där.. På grund av all vegetation efter vägen så såg vi nästan ingenting av älven. Tillslut stannade vi och frågade några locals om det fanns någonstans som man kunde se forsen. Vi hade tur, den ena var med och ordnade tävlinge, så tillslut kom vi fram till en liten sträcka där vi kunde se hur pass mycket det forsade, men vi fick vandra några hundra meter över ett kalhygge för att komma dit. Väl framme vid vattnet och just på den sträcka som jag såg så var det inte så jätte farligt forsande. Det kändes ganska bra, det där kommer jag att klara av. Då kommer några grabbar förbi paddlandes och fort gick det. Dom fyra första klarar det galant sen kommer den femte killen och kör för nära en vals och går runt. Han hade en surfski så det var bara att klättra i den igen och paddla vidare. Nu kan jag lova att jag blev skit sugen att prova paddla sträckan imorgon. 

Uppladdning till HÅEC...

0 Läs mer >>
God morgon! 
 
Idag vaknade jag tidigt. 2 timmar före att larmet ringde!!! Men det var omöjligt att somna om, så då blev det en löprunda i morgon solen istället. Gryyyyyyymt skönt att komma ut och springa lite. 
 
 
 
Alldeles strax bär det av mot Åre, för att få några dagar innan tävlingen på lördag. Bla ska jag prova att paddla kajak sträckan med forsararna För dom gör mig lite nervös, då jag inte har paddlat nå vidare mycket fors. Paddling är den gren som jag är sämst på. Så det kan vara skönt att få några dagar att träna på banan.
 
Jag fick en kommentar ang mina bars gjorde med sirap, vilket fick mig att tänka på en sak jag glömde skriva igår.
Ang "klistret" i barsen så går det att använda sirap, eller ännu hellre honung. Honung är mer naturligt än sirap och innehåller mer näringsämnen. Så om du klarar av honung så anser jag att det är ett bättre alternativ. 
 
Anledningen till att jag använder sirap istället beror på att honung innehåller en större andel fruktos. Personligen har jag troligtvis en fruktos malabsorbation. Vilket betyder att jag inte bryter ner fruktos så bra. Det gör att jag får en orolig mage med gaser. Inget jag vill ha medan jag tävlar. Jag har testat båda och tycker att sirap fungerar bättre, då det innehåller mindre andel fruktos. 
En annan sak som är bra med honung är att monosackariderna inte behöver delas i magen, vilket gör att kroppen inte behöver använda lika mycket energi till att behandla maten utan istället kan användas till att springa. Så klarar du av honung är det alternativ nummer 1. 
 
Men.
 
Har man en fruktos malabsorbation (man kan inte bryta ner fruktos helt), betyder att man heller inte får i sig alla näringsämnen som honung innehåller. Då kan man vid prestation (tävling) istället använda sirap. 
 
Det gäller att testa sig fram till vad som fungerar för dig. 

Uppladdning till HÅEC...

1 Läs mer >>
Idag har det varit en dag som har spenderats i köket. Det har lagats mat inför kommande dagar i Åre, så man slipper hålla på att stå i köket när man väl är framme och istället kan fokusera på annat.
I stort sett så kommer jag inte att äta någonting annorlunda mot hur jag äter annars. Ingen pasta laddning eller liknande. Däremot blir det lite mer rotfrukter som tillbehör till måltiderna än annars. Den enda riktiga uppladdnings middagen kommer att bli på fredag kväll, dagen före tävling. Då kommer det att bjudas på rostade rotfrukter (så mycket som jag klarar av), en köttbit och hemmagjord bea. Mums =) 
 
 
Idag har jag också gjort två olika sorters bars. Vanliga gels och liknande har jag inget emot ur prestations synpunkt. Dvs att använda dom på en längre tävling. För ska jag vara ärlig, så är det väll inte mycket som är hälsosamt med att utsätta kroppen för maximal prestation i 7-8 timmar.
Men även fast jag tycker det kan vara ok att använda gels vid prestation och om man klarar av att äta det, så väljer jag att inte stoppa i mig sånt under tävling. Jag har gjort det förr men min mage klarar inte av det, samt att jag nu mer, hellre får i mig energi från naturligare livsmedel. Min mage tackar mig och jag utsätter kroppen för mindre stress, än med dessa sockerbomber.
 
 
 
 
Det jag har gjort är en före-/efter-race bar. Den är baserad på nötter och "klistret" är sirap. Den innehåller mest fett. Tanken är att äta den före race, kanske någon under race och sen att ha efteråt. En variant av den här har jag använt vid andra tävlingar och på längre pass med riktigt goda resultat och bra ork.
 
Den andra sortens bar jag gjorde var en riskaka. Där riset är klistret och den är blandad med nötter och blåbär. Det är mer Kh i den här baren och den som jag tänker äta under loppet. Varför jag har valt ris, är för att det är relativt snällt för magen och lättsmält. Under ett lopp vill jag ju att magen skall klara av att äta utan att protestera. 
 
Jag får återkomma hur det fungerade efter tävlingen. 
 

Uppladdning till HÅEC...

1 Läs mer >>
Då var den här härlig midsommar helgen, med mycket skratt och goda vänner avklarad och det är nu mindre än en vecka kvar till min STORA tävling för året!
 
Nämligen HÅEC -Haglöfs Åre Extreme Challange. Håec är en multisport tävling i ÅRE där man tävlar i Paddling 25km, Löpning över skutan , ca 1000höjdmeter och avslutar med ca 36km MTB, allting i en följd. Man kan tävla i klasserna, SOLO, DUO och LAG. Jag har anmält mig till soloklassen då paddlingen även kommer att bestå av forsar.
 
För den svenska eliten är det här den största tävlingen där man tävlar i solo klassen och dom flesta brukar vara med. Annars är dom flesta tävlingar i multisport Duo tävlingar. Tiden dom brukar vinna på är ca 5 timmar. Mitt mål är satt efter konceptet som vasaloppet har för ett medalj lopp, att passera mål linjen under 1,5 gånger vinnar tiden. Det vill säga under 7,5 timmar.
 
Under den här sista veckan tänkte jag blogga om min uppladdning och träning. Även om den energi jag tänker inta underloppet och min uppladdning avseende kosten fram till loppet.
 
Jag anser mig ju vara en lågkolhydrats idrottare. Men enligt standard av dagens kost och träningsråd inför ett sånt här lopp så borde jag ju ladda med grymma mängder kolhydrater sista tiden fram till tävling annars kommer jag omöjligt att klara av det här loppet.
Jag vill belysa att det är helt fel, att jag kommer klara det här galant på en mindre andel kolhydrater än vad som anses standard. En viktig sak för dig som läsare att ha i åtanke är att jag inte försöker säga att lågkolhydratkost för prestation är bättre än en högkolhydratkost. Det jag vill lyfta fram är att idrottare inte BEHÖVER den mängd kolhydrater som är standard. Med det sagt och att jag kommer gå in mer på kosten senare under veckan så går jag nu vidare med uppladdningen inför tävlingen.
 
 
 
I dag försöker jag få ordning på alla prylar som ska med. Eftersom det är tre grenar så blir det mycket prylar och några klädbyten. Det gäller att fösöka få med allt så man inte står där i växlingsfållan och saknar tex en cykelsko. Under midsommar helgen var det -5 grader uppe på Åre skutan. Ska det vara så nästa helg så gäller det ju även att packa kläder för flera olika väderlekar. Allt från +20 till -5. Det blir myyyyycket prylar :-) 

Uppladdning till HÅEC

1 Läs mer >>
Efter ett tidigare gästinlägg -Varför är det ok att kommentera min vikt?! 
 
Så skrev en mycket fin tjej till mig som reagerade starkt och kände igen sig på det tidigare inlägget. Som gärna vill dela med sig av sin historia. 
 
 
 
HÄR ÄR MAJAS EGNA ORD:
Livet händer och vi med den. Ibland blir det inte som man tänkt sig, men det behöver inte vara negativt.
 
Vänd din svaghet till din styrka!
 
När livet går fort och alla krav och förväntningar ramlar över dig är det ibland svårt att hålla ihop. Men som vuxen tar vi ett ansvar och gör så gott vi kan. Men hur är det med våra barn och ungdomar? Klarar de alla förväntningar och krav? Vad händer när allt blir för mycket? Vara duktig i skolan , tillgodose vuxnas förväntningar, vara en bra vän / dotter / son mm ?!
 
Hur blev det för mig?
Förväntningarna var många utifrån, duktig dotter / kompis / barnbarn / elev.
Alla förväntade sig något av denna unga tjej.
Självklart triggade detta bekräftelsebehovet hos mig, men att få ihop allt var svårt och vuxenvärlden var skrämmande!
 
Jag tränade löpning som blev en ventil för mig. Tyvärr så blev skadorna så pass att träningen fick läggas på is i ung ålder och som ca 15 åring försvann min ventil då livet är jobbigt ändå ...
 
För ung för att vara vuxen, för gammal att vara barn. I detta läge var jag väldigt sårbar. Där klickade ett kontrollbehov in. Kontrollen över min kropp, ett destruktivt levande.
I detta fall har det inget med min vikt att göra, utan bara kontroll!
 
Jag blev en matmissbrukare! Då kom nästa ventil! Levde många år med detta destruktiva beteende. I perioder gick jag ner i vikt o människor reagerade på olika vis...
- Gud va äckligt smal du är!
- Nu måste du äta!
- Gud hur du ser ut!
- Vad mager du är! ..... Orden var som knivhugg i min själ!
 
Var det någon som såg mitt illamående? Var det någon som såg att min själ blödde? Kan man förvänta sig att nån skulle se?
Okunskapen i detta ämne är stort. Fastän det skrivs en hel del i media så är det tyvärr tabubelagt ändå.
 
Av rädsla tar inte människor upp detta. Vilket blev min räddning? Jo det stora svarta hålet!
 
För ca 3 år sedan blev jag riktigt sjuk. Tappade kontrollen över den sjuka kontrollen.
Vikten rasade, gick slut på vitaminer o mineraler, fick gå Max 1 km om dagen, hade stora fält på kroppen med känselbortfall.
Läkarna gav mig 1 månad!!!
- Du får hjärtinfarkt, stroke eller ramlar av pinn!!!!!!!!!!!
 
Där gjorde jag min vändning...
Jag valde livet! Resan tillbaka har varit tuff, men också underbar! Resan tillbaka till livet!!!!
Mat och träning har blivit en del av mitt levande idag. En stor del!
 
Vad vill jag säga med allt detta?
Detta är ingen snyfthistoria. Detta är en vardag för många av oss! Har vi människor rätt att fördöma? Tänk dig för nästa gång du slänger ut orden.
-Gud va äckligt smal du är tex...
 
Vi måste vara mer rädd om varandra. Min svaghet blev min styrka! Med hjälp av inspirerande människor och min egen styrka lever jag idag ett hälsosamt liv. Bra mat och träning.
 
Ta hand om er! Kom ihåg att just Du är Unik!
 
Carpe Diem // Maja

GÄSTINLÄGG - Var rädd...

0 Läs mer >>
Det har senaste tiden kommit upp mycket prat om sjukdomar, häsloproblem vs. läkare.
 
Å jag måste säga att de är heeeeelt sjukt att läkare inte får någon utbildning inom näringslära och vad som händer med kroppen, utan de ger mediciner för allt! 
Det är bara dem som har ett eget intresse för kroppensfunktion tillsammans med maten som läser vidare själv, annars är det inget krav.
 
Jag har hört så många historier de närmaste dagarna bla:
 
1.
En kvinna som har haft problem med magen och värk i leder med uteslutande svimmningar. Hon har nu själv kommit på att magen inte tål laktos och gluten.. och utav socker blir lederna värre och hon kan i värsta fall falla ihop.
Det svar hon fått av läkarna är att -Nej socker och vetemjöl är absolut inte något som gör detta med din kropp!
 
 
2.
3st utexaminerade läkare där ingen av dem hade utbildning inom kroppens funktion tillsammans med kost, varav en säger.. 
- Den svåraste patienten att hjälpa är diabetespatienter!
 
3. 
Cancersjuka som uppmanas att äta sånt som föder cancern....
 
Å alla de som nu lider av diverse sjukdomar och ohälsa som behöver hjälpa kroppen till ett friskare liv. De får oftast råd av en dietist genom hälsocentralen som bara kör efter tallriksmodellen, och propsar på att fortsätta med sin dos av tabletter. Å det är självklart att man tror på allt som kommer ifrån sjukvården! eller?!...
 
Den som nu får problem med sköldkörteln i senare år.. Varför nöjja sig med tabletter och kanske utöka sin dos för att den helt plötsligt inte hjälper längre. Alla har ett eget val att göra något mer för att bli frisk.
Läkarna lever på att leverera ut mediciner till oss människor för våra probelm.
Läkarna läker inte, dom medicinerar!!!! 
 
Men vart kommer problemen ifrån igentligen? Var vi sjuka när vi föddes? när vi var barn? Det var antagligen inte något fel på sköldkörteln då! Se inte bort ifrån problemet och bara ta den "lätta" vägen genom ett piller som antaligen förstör i längden. Vart är du om 5-10 år om du fortsätter så här???!! Våga ifrågaställa dig själv!  
 
Rätta till din kost, det vi stoppar i oss innan bägaren rinner över! Kroppen klarar "dagens mat" ett tag.. men inte hur länge som hellst!
 
 
 
 
Nu säger inte jag att man inte ska gå till läkaren. Men ibland kanske man inte ska lita fullt på allt läkarna (eller någon annan) säger! Tänk efter själv!
Hur mådde jag för 10-20 år sen?... Har jag alltid varit så här? Sett ut så här? Vad gör jag annorlunda idag? Vad och hur har jag levt de senaste åren?
 
Kolla in på kostdoktorn.se. Han är läkare som har tagit steget längre och läker sina patienter genom att lära dom äta bra mat. Hans patienter minskar tablettdoserna och kroppen blir friskare. 
 
Var inte rädd för att prova LCHF och bra mat!
 
Behöver du hjälp? Det är upp till dig!
 
Kolla in www.ettfriskareliv.se
Där du kan få hjälp att lära dig hur det fungerar i din kropp och hur du gör i vardagen.

Upprörd! -Du har ett ...

2 Läs mer >>

Hela mitt nu 60åriga liv så har jag varit smal och har själv inte haft några direkta problem med det. När man då och då får kommentarer om det kan jag inte annant än bli både arg å besviken. Om det varit barn som kommenterat skulle jag inte säga nåt, men det är alltid vuxna! Gissa om det känns när någon säger det nedlåtande eller med ironi! 

Jag fick tex häromdan en kommentar...  -Du borde äta lite mer du....istället för att säga hej (eftersom jag precis kom in genom dörren.) eller säga -vad fin du är.

Har även fått höra -Får du ingen mat du? -Är du anorektiker du? - Men guuud va smal du är! -Meeeen, har du gått ner i vikt? etc , etc

Jag har i princip aldrig svarat på kommentarerna och det är naturligtvis alltid dom som har "några" kilon för mycket som kommenterat, och är någon överviktig så är det ju väldigt fel att säga nåt.

MED ANDRA ORD, DET KÄNNS LIKADANT ATT FÅ KOMMENTARER OM ATT MAN ÄR SMAL SOM ATT MAN ÄR TJOCK!

/Agneta

 

Varför är det mer socialt OK att få komentera ”smala” personers vikt och utseende. Jag har också precis som min mor fått höra dessa kommentarer hela min uppväxt, då jag har varit en  ”smalis”. Personligen har jag aldrig haft några större problem med min kropp (även om jag alltid har varit minst och velat varit större). Får man höra att man är smal, och borde äta mer så är det ju negativa kommentarer om mitt utseende. Det ligger nått i påståendet hos betraktaren, som tycker att min vikt är fel.

 

Men alla vill väll vara smal?! Är ett svar man ofta får. Kanske det, men ingen som är smal vill få det kastat i ansiktet att dom är för smal. Precis som det finns dom som kämpar med att gå ner i vikt, finns det dom som kämpar med att gå upp i vikt. Tänk på det!

 

Så varför är det OK att någon ska få kommentera någon annans vikt? Jag mår bra, jag har ork och energi. Min kropp är precis där den vill vara. Min hälsa är toppen och troligtvis är jag på ett bättre ställe i mig själv, än vad den som säger det är. 

/Henrik

 

 
Så för helvete!!!
Sluta fokusera på vikten och utseendet på kroppen och börja fokusera på HÄLSAN istället. Då kommer resten av sig själv och sluta kommentera varandra!!

Tyck gärna till under kommentarer!

GÄSTINLÄGG: Varför är...