3 Läs mer >>

För ca 5 år sen sprang jag 2,5 km i Trebo. Det var jobbigt, jag flåsade och slet som bara den, men jag sprang hela 2,5 km utan att stanna. Nu var jag igång med träningen! 

Så blev det inte, för jag tränade inget mer efter det. När jag fyllde 30 fick jag världens bästa present. En hel dag med syrran! Hon hade anmält oss till Ovansjö Triathlon i Hammarby. Simma 700 meter, cykla 18km och springa 5km. Det här var 6 månader efter att jag hade slitit mig runt 2,5km i Trebo, utan någon mer träning sen dess. Så otränad känns som rätt beskrivning på min form, men jag är ju inte så svår taggad så självklart tyckte jag att det skulle bli roligt.

 

Tävlingen i sig handlade om ren överlevnad. Jag trodde jag skulle drunkna under simningen (då överdriver jag inte ens) jag var sist upp ur vattnet av ALLA! Jag kommer ihåg hur min kära syster tyckte synd om mig och skrek åt mig , andas kom ihåg att andas. Det enda jag tänkte var, hur fan kan hon prata!!! och ändå simma ifrån mig. Jag hade fullt sjå att hålla mig flytande. Under cykling tyckte hon också synd om mig och väntade in mig lite. Men det skulle hon aldrig ha gjort =) För då såg jag min chans och cyklade förbi henne. Det var ju trots allt tävling! Sista 5 km löpning var ett helvete. Det fanns ingen tjusning alls med att springa/jogga/ta sig långsamt framåt elller vad man nu vill kalla det. Det var ren överlevnad. Jag blev näst sist i loppet. Den enda jag var före var syrran och det var enbart för att hon var snäll och väntade in mig =)

 

 

 

Men kroppen är helt fantastisk. Med den kan du göra mer än du tror. I torsdags cyklade jag en kompis (Jaffa) ett långpass. Han la upp en rutt som förslag som skulle bli ca 12-13mil (ca 6timmar). Utan att tvekade hängde jag med. Nu när man har tränat några år, ser man det inte en enda gång som något hinder att cykla den sträckan. Man ser det bara som ett äventyr och hur roligt det kommer att bli. Det är en väldigt skön känsla.

 

 

Cyklingen var både på asfalt med vind i ryggen. Fina stigar, härliga skogar och underbar natur efter Gästrikeleden. Den slutade med ca 1,5 timme rak motvind! Hela passet tog ca 8 timmar! Men under dom åtta timmarna hade jag mer energi än jag hade under mina 2,5 km, 5 år tidigare.

 

 

Det jag vill säga med detta är att kroppen klarar av mycket mer än vi tror och den är byggd för att röra på sig. 

Kroppen klarar mer än...

1 Läs mer >>
Det går inte alltid som man vill... 

Efter många års rehab och ont både här och där efter en kropp som inte riktigt är som den bör vara, efter ett gäng skador. Inser man att det inte alltid är så självklart att bara göra någonting utan att behöva tänka på hur man bör göra det.

Jag har en heldel obalans i kroppen och har nu införskaffat en MTB och är sugen på att börja cykla. 
Nacken som jag jobbat med sålänge har fungerat bra och det känns ju lovande. 
Men nu är det andra natten jag vaknat av galna smärtor i stjärt, vänster ben och kan inte ligga ner! 
Har haft känningar där tidigare men inte så här!!! Så jag var nästan säker på att nu har ett diskbråck börjat smyga sig på.

Imorse gjordes ett besök på MultiCenter Jernvallen hos "trollgubben" Owe som klurar ut, hittar lösningar att jobba på och hjälper det man kommer dit för. 


Så efter en genomknakning och fix av kroppen fick jag ett konstaterande att detta har uppkommit av mitt "nya" cyklande. Med anledning av min obalans i höft och framförallt högra axeln!

Skönt! Inget diskbråck👍 Men det är väll själva fa.... vad man nu får sota för gammalt tok (skador) Så det är bara att tänka om och lära kroppen att jobba rätt även i denna position. 

Men så bra det blir om man inte sen ger upp! Det kan ta lång tid ibland... Men efter att kämpat fram och tillbaka med min nacke i så många år och nu kunna leva utan smärta dagligen är värt varje minut av rehab. 

GE INTE UPP!!!


Har du problem med din kropp? Tveka inte att ringa Multicenter 026-249090



Det är bara att kämpa...

0 Läs mer >>
Det här kan man äta sig lite för mätt på. Det var supergott!! enkelt och det går fort att göra. Denna smet ger ca 6-8st rutor.
 
 
Sätt ugnen på 225grader
 
Vad du behöver:
Ägg x3
Västerbottenost 150gr 
Bakpulver 1tsk
Fiberhusk 1,5msk
Hela Linfrö 0,5dl
Solrosfrön 0,75dl
Pofiber 2msk
Finax fibrex 1msk
Aprikoser (efter tycke)
 
Sesamfrön ca 0,5dl
 
 
Gör så här:
Vispa först ihop ägg och ost.. Därefter öser du i allt utom sesamfrön.
 
Tryck ut denna deg på ett bakplåtspapper och strö över sesamfrön.
 
In i ugnen i ca18-20 minuter.
 
 
Till detta gjorde vi en smoothie med en blandning turkiskyoughurt, kokosmjölk och färskabär. Tänk så gott man kan äta och samtidigt äta något som man vet är bra för kroppen!! Bra kombo ;-) 
 
 
 
 
 

Frukostbröd med Frön ...

0 Läs mer >>
Det är igentligen inte svårare att hitta sin portionsstorlek än att äta när vi är hungriga och sluta äta när vi inte är hungriga längre. 

Man behöver då inte fortsätta att äta upp det som är kvar på tallriken. Där har du DIN portionsstorlek! 

Du måste äta dig ohungrig och i lugn takt!


Det är precis som med alla andra däggdjur. 
Äter vi den mat som vi är anpassade för oss så tar naturen hand om resten. 

Hur stor är en portio...

0 Läs mer >>
Ja mycket somrigare än så här blir det inte!
 
Detta är till ca 4st pannkakor.. Jag och min mor delade på detta!
 
Vad du behöver: 
Ägg x2
Grädde x2dl
Fiberhusk x1msk
Salt
 
Mer grädde för att vispas
Bär i de sorter du vill
 
Gör så här:
Blanda Ägg, grädde, fiberhusk, salt och låt stå i ca 5min för svällning. Därefter kan man dryga ut smeten med vatten tills den blir i lagom tjocklek. Prova dig fram!
 
Stek i SMÖR och ät med grädde och bär. Såååå gott!!
 
BÄREN
Vi brukar ha frysta bär som tinas upp i en kastrull (alt.+ lite stevia) 
 
TIPS
Istället för grädde och bär.. Prova att skära banan i bitar och steka på lite stabbt, lägg dessa på pannkakorna + kanel över detta och sen ringla över LITE agave sirap. 
Alt.. stek på några apelsinskivor och ha på kanel... oxo super gott!

Pannkakor med grädde ...

0 Läs mer >>
Igår sprang vi vårruset! Några tjejer ifrån vårt Team Årsunda Outdoor. 




När man anmäler sig som ett lag får man en påse med fika som man myser isig efter man har sprungit. 

Men man kan ju inte annat än att reagera på vad som stoppas i påsarna. 
Varför kan man inte en sån här gång tänka till och hjälpa folk till bättre hälsa och kunskap?!! 
Förstår ju att det är en sponsor på dessa artiklar som finns med i påsen. 

Men prio ett borde väll vid detta tillfälle vara att ge tips, råd och upplysningar för dom som är med. 

Det fanns en del som var bra och kexen och brödet som låg i påsen behöver inte vara fel för den människa som annars tränar och äter väl. Men för den som kämpar med sin hälsa och vikt kan ju detta bli missvisande.  

Fikapåsarna

1 Läs mer >>
Var inte rädd att experimentera dig fram med innehåll och olika kryddblandning! Detta är vad jag använde mig av, men ta det du gillar. Försöker hålla mig till grönsaker som växer ovan jord.
 
Denna går fort att "snoihop", passa sen på att göra någon annan nytta medan den är i ugnen. Varför inte hinna ut och promenera eller springa i 30min!! :-) 
 
 
 
Vad du behöver:
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Fryst spenat
  • Paprika
  • Kassler
  • Kokosfett
  • Ägg x8
  • Grädde xca 2dl
  • Ost
  • Kryddor
  • SambalOlek
 
Gör så här:
  • Smält kokosfett och häll i en långbanna
  • Skär i bitar och lägg i botten, blomkål, broccoli, paprika och fryst spenat
  • Överst la jag ut kassler i bitar
  • Gjorde en äggstanning på ägg, grädde, sambalolek och mer kryddor.... 
  • Därpå hade jag över lite ost och basilika
Sen in i ugnen 200grader i ca 45min
 
 
Rörigt värre blir det alltid på diskbänken! ;-)
 
Hoppas det smakar!

Kasslergratäng

1 Läs mer >>

Den här bloggen handlar mycket om träning och mat men framför allt om Hälsa. Både jag och min syster äter lågkolhydratkost. Vi pratar mycket kost och hälsa (eftersom det är ett stort intresse för oss båda). Så visst är det mycket tankar på just kosten, maten och livsmedlen.

 

Ändå skulle jag vilja säga att vi och flera av våra vänner som tänker som oss, är mindre fokuserade på mat än många andra (dom som äter lite som dom vill) . Vårat fokus ligger i vår egen hälsa. Vi äter det som gynnar vår hälsa, får oss att må bra och undviker det som saboterar den. Vi gör medvetna val angående våran kost och de livsmedel vi stoppar i oss. Det är inget svårt beslut. Det är inget jobbigt beslut. Det är ett ganska självklart beslut. Nu menar jag inte bara sån mat som gör mig akut dålig, utan även sån som bryter ner min kropp på lång sikt. Vi tänker inte så mycket på vad vi bör äta och inte, det är ju bara våran kost. Det är så här jag äter, inget konstigt med det.

 

Eftersom vi gör medvetna val av den mat vi äter, så kan vi även välja att äta tex fika bröd om det bjuds och vi verkligen vill ha. Det gör vi utan att känna skuld, att vi har varit dålig eller att vi fuskar. Vi vet vad just den bullen kommer göra med våran kropp, men äter vi en bulle någon gång ibland är våra kroppar så fantastiska byggd så den klarar av att hantera det. Vi ser verkligen till att njuta när vi gör ett sådant medvetet val. Även dessa val tillhör just min kost.

 

Varför skriver jag då detta, blogginlägg?

För vi har båda blivit utsatta för samma situationer och kommentarer.

 

Tex vid fika bordet på jobbet så bjuds det på en tårta.

Det finns självklart många som äter och njuter av en tårt bit utan att fundera mer över det.

Sen det finns dom som känner skuld över att dom ska ta en tårtbit. Jag borde inte, jag skulle inte, men det skulle ju vara så gott, så en liten bit då. För dessa personer, så visst smakar det gott, men sedan kommer skuld känslorna. Gärna sneglar dessa personer på mig också, precis som att jag ska ge dem mitt samtycke att det är ok att äta. Ofta är det någon annan som kommenterar att dom får vänta med att äta av tårtan, eftersom jag sitter i rummet (som kostrådgivare). Alla kommenterar min mat också, eller gör sig rolig över, får du verkligen äta det där, jasså ska du fuska? Det är kommentarer om varandras mat, vad tror du Henrik säger om den där matlådan? Det är helt uppenbart att det är fler som har problem,åsikter och tankar om vad jag äter, än vad jag har om vad dom äter.

 

Ska jag vara riktigt ärlig så bryr jag mig inte i vad du eller någon annan äter. Du gör dina val gällande kosten och jag gör mina val. Jag äter för att må bra och vill självklart att du också ska kunna må lika bra som jag gör. Visst tänker jag att det är synd att dom flesta inte inser vad det faktiskt är dom stoppar i sig och hur det påverkar kroppen.  Det är övervikt, diabetes och annan ohälsa som blir svaret. Det jag önskar är att ingen ska behöva känna skuld över maten han/hon äter. Ät istället sådant som din kropp är byggd för. När du väl har fått din kropp i balans igen så kan även du njuta av den där tårtan nån gång ibland utan att känna skuld. Njuta av varje tugga.

 

Men det är ju så gott, brukar många säga. Ja men allt som är gott är inte bra för din hälsa och det finns sååååå mycket annat som är gott men samtidigt bra för din hälsa. 

 

Det handlar om att göra medvetna val för din egen hälsas skull. 

Medvetna val!

1 Läs mer >>

Våran första utmaning är till ända för den här gången. Det är jätte roligt att det var flera av er som antog utmaningen, om att ta tid från tvn och lägga den på ditt välbefinnande istället. Bara för att våran utmaning är över så sluta inte ta dig ut i friska luften. Förhoppningsvis var detta inspiration till att komma igång och sedan fortsätta. 

 

 
 
 

Så låna lite tid från tv soffan och lägg den istället på en promenad även i fortsättningen! 

 

 

Utmaningen..

1 Läs mer >>
Det har varit och är än mycket jobb å då blir träningen lite lidande, eller rättare sagt kroppen behöver mycket vila.

Men det är viktigt å komma ihåg att kroppen mår bra av lättare aktivitet vilket också kan göra än piggare mentalt. 
Igår var en sån morgon då man måste ta fram känslan av hur bra man mår utav en promenad!
Det helar så mycket och efteråt kändes det lite lättare att gå tillbaka till jobbet.


Kroppen mår bra av en lugn promenad i detta läge, vilket gör att det får igång syresättningen i blodet 👍 och huvet får lite lugn. 


Passade självklart på att njuta av fåglarna, morgonsolen och lite blommor. Vad njuter du av när du är ute? 

Nästa vecka är kroppen tillbaka för träning igen. 



Hoppas alla får en underbar helg i sommarvärmen! För nu är den här!!

/Mikaela

Kom ihåg känslan!

0 Läs mer >>
Eftersom våran mor är helt lyrisk över hennes nya cykel och tränar så man inte hinner prata i telefon med henne ens, så kommer här ett till inlägg från vår cyklande mor =)
 
 
 
I måndags var jag iväg o köpte ett par vadderade cykelbyxor. Dom kändes lite knepiga men när jag väl satt på cykeln så var dom ju bra :-) Cyklade en tur runt Berga, tog väl ca 30 minuter . UNDERBART! Jag cyklar i MIN takt å stannar å fotar om det händer nåt kul i naturen. Tar det här seriöst, men inte utan att jag för den skull ska kunna stanna till o ta ett foto , som jag också gillar! I morgon slutar jag kl 14.00 , få se vart färden bär då!
 
 
 

Gästblogg av Agneta -...

1 Läs mer >>
Hur många gånger har jag inte tänkt o känt att ja måste börja röra på mig, känner att min kondition är vad den borde vara, är trött ,trött, trött, men HUR ska jag komma igång, när det är så enkelt att bara göra det man måste när man kommer hem från jobbet å sen blir det datorn eller tvn.. ..men nu jäklar .
 
 
 
Jag fyllde 60 häromdan, å önskade mig en cykel som det skall gå lätt att cykla på efter vägen, inte skogen och iiiiiiii jag fick en, jättefin!!! Mina barn Henrik o Mikaela , som har den här bloggen syskontankar.blogg.se har i flera år försökt få igång mig å jag har väl gjort några tappra försök men det har gällt att hitta ngt som passar mig, NU, cykel!!
 
Konceptet att under 1 vecka unna mig lite motion från min tv-tid, känns peppande för mig. En vecka måste jag väl fixa, å sen hoppas jag verkligen att jag får lite blodad tand o fortsätter. Med andra ord , jag antar utmaningen!
 
Jag tjyvstartade på söndag den 11... Å vad jag kände mig taggad, jag om min älskade nya cykel ute på premiärturen. Drog iväg o tänkte, få se om jag orkar till Trösken ( höll ju ,för mig, ganska högt tempo). Det gick som en dans å när jag kom till Trösken så kände jag att jag skulle kunnat fortsätta mot Österfärnebo eller Torsåker, men stannade till i Trekanten för att ringa ett samtal.När jag klev av cykeln så blev jag alldeles vinglig. Hua, måste nog vända hemåt nu.
 
 
 
Jag som i princip inte har rört mig alls på ett bra tag hade helt plötsligt cyklat totalt 2,5 mil, tjoho! Inser att man klarar mer än man tror, å gissa om det höjer självförtroendet när det gäller träning! Gissa vad jag gjorde när jag kom hem, jo jag tog rätt på tvätt, bäddade, lagade mat ,dammsög....vilken energi, det var längesedan!

Gästblogg av Agneta -...

0 Läs mer >>

Den här bilden är från i fredags då jag tog mitt första träningspass efter en veckas förkylning och halsont. Efter 12 timmar på jobbet så var jag lite seg, trött och soffan ropade mitt namn, men suget efter att få röra på sig var större.

 

 

 

Jag klädde på mig träningskläderna tog cykeln och for upp till Högbos fina MTB spår. Det hade ju regnat rejält under dagen och jag försökte undvika dom tre första vattenpölarna innan jag insåg att det inte var någon ide att fortsätta med det. Istället körde jag i varenda pöl som fanns. Grus och lera sprutade och jag kände mig som en kalv på grönbete eller ett litet barn som står och hoppar i en vattenpöl leende med hela kroppen. Det var en fantastisk känsla. En rejäl energi boost för själen. Efter 1.5 timmes cykling på fina stigar i Högboskogarna så var jag åter hemma. Lortig, lerig och väldigt blöt, men oerhört nöjd. Det var ett sånt där pass när energin bara sprutade och det fanns hur mycket kraft som helst i kroppen.

 

Jag kom att tänka på ett citat (lite modifierat):

Vad är väll en dag i skogen? Väldigt tråkig, lerig, blöt, jobbig... eller,

eller alldeles UNDERBAR!! =)

Lort gubbe!

7 Läs mer >>

Årets stora utmaning för mig, Åre Extreme Challange (ÅEC) närmar sig. Idag blev det därför ett härligt pass, upp och ner för Kungsberget så man får träna lite höjdmeter. I ÅEC så kommer jag och dom andra som deltar att bl.a springa över Åre skutan, ca 1000 höjdmeter. Så den sortens träning kommer verkligen behövas.

Samtalen under passet var mycket träning, kost och framför allt hälsa. Det är roligt att prata med någon som brinner för sitt intresse och sin livsstil lika mycket som mig själv. Man får så bra svar =)

Vi som tycker om många olika aktiviteter och som multisportare kom fram till att vi har för lite tid till att hinna träna allt som vi vill träna. Medan andra har för lite tid till att träna någonting alls. 

 
 

Det är just dig jag vill inspirera till att komma igång med träningen. Du kanske har ett stressigt liv med jobb, barn och en massa måsten. Du kanske vill träna eller känner att du bör träna, men efter att barnen har lagt sig och du får lite egen tid så finns inte orken/lusten där, istället landar du i soffan med något gott att unna dig, för du är ju sååå trött.

MEN!!

Det finns ingen person som känner sig missnöjd och trött efter att ha rört lite på sig och ingen har somnat medan dom har motionerat heller. Du behöver inte träna  1 timme. 20-30 minuter räcker till en början. När du väl har gjort detta några kvällar kommer du inte vilja vara utan din träning. Det handlar inte om bristen på tid, det handlar om prioriteringar. Unna dig att må bättre och ta dig ut på din promenad. Du skulle bli mer tillfreds med dig själv, stolt över dig själv och du skulle få MYCKET mer energi.

Oftast är det svåraste att ta sig utanför dörren. Har du tagit dig så långt så vet du att hälften är vunnet,  så unna dig motion 20-30 minuter från din tv tid varje kväll. Tiden finns!

 

Därför tänkte jag nu utmana dig! att varje dag den här veckan (med början idag måndag) ta dig ut på minst 20 minuters motion. Gör du det tidigare under eftermiddagen så varför inte göra det ihop med dina barn?

 

Så under 1 vecka ska du unna dig lite motion från din tv tid. Du kommer tacka dig själv och fortsätta efter veckans slut, jag lovar ;)


Antar du utmaningen?! Skriv gärna en kommentar vad just din motion bestod av =)

 

Jag utmanar dig!

0 Läs mer >>
 
 
Ett enkelt snabbt och gott.
 
Vad du behöver:
  • Dijonsenap
  • Bacon
  • Grädde
  • Kryddor och ost
Gör så här:
 
 
  • Först kryddar du köttfärsen och trycker ut den på ett pakplåtspapper. 
  • Där efter brer du först på ett lager med dijonsenap, efter smak. Du lär dig vad du gillar ;-)
  • Sen öser du på med det du vill ha i rullen. Jag tog bacon och öste på med olika kryddor och örter
  • Sen rullar du ihop rullen och lägger i en form, häll över ca 3dl grädde + över med ost + lite oregano och sen in i ugnen i 225grader i 20 minuter.
  
Klart!
 
Ät med en god sallad!

Köttfärsrulle med bac...

0 Läs mer >>

Många hävdar att det är bristen på tid som hindrar dom från att laga god mat. Det är stressiga liv, mycket annat som måste göras och det är ungar som ska skjutsas. Ofta när folk inte har tid, så lagar man det snabbaste man kommer på. Makaroner med färdigstekta köttbullar och ketchup!

 

Den rätten kan jag själv laga i sömnen. Under många år när jag kom hem från jobbbet, träning eller nått annat hade reptilhjärnan redan slagit till. Jag var vrååååålhungrig. Magen och hjärnan skrek i kör: GE OSS MAT NUUUUUUUU!

 

Det enklaste jag kom på  att äta var (som för många andra stressade småbarnsföräldrar med skrikande barn och personer likt mig, som varken kunde eller orkade lägga tid på bättre mat) makaroner!!

 

Enkelt, jaaaa! 

Bra, neeeej!

 

Nu kommer vi att dela med oss av god nyttig mat som du lagar på 30 minuter. Inte mycket längre tid än skålen med pasta. Så nu finns inga ursäkter =)

 

Ungsbakad lax med persiljesmör och smörstekt brysselkål med bacon.

 
Vad du behöver:
  • Lax
  • Smör
  • Persilja
  • Valfria Kryddor
  • Brysselkål
  • Bacon

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200grader
  • Ta fram ca 200g smör
  • Snabb tina brysselkål i varmtvatten
  • Skiva bacon och stek i smör (var inte rädd för smöret).
  • Har du tinad lax så saltar och kryddar du den med valfri krydda. Tex vitpeppar och dill.
  • In i ugn ca 20min. Har du inte tinat laxen så lägg den i ugn men ta ut den efter 10 min krydda och in igen i ca 12-15 min.
  • Häll över det stekta baconet på en tallrik, spar fettet i stekpannan och i med brysselkålen.
  • Medan brysselkålen steker, lägger du smöret i en bunke. I med önskad mängd persilja och använd händerna för att blanda smöret och persiljan. När du känner dig nöjd, lägg smöret i plastfolie och rulla ut till en korv. Förvara i kylskåp.
  • När brysselkålen nästan är klar, häll tillbaka bacon i stekpannan och stek några minuter till.
  • Ta ut laxen ur ugn och servera med en klick av persiljesmöret ovanpå så det får smälta ut över den varma laxfilen.
  • Njut!

God mat på 30 min - L...