Börjar hälsa, bli ohälsosamt?

Hela debatten som pågår kring ortorexi och artiklar i media om att hälsa börjar bli ohälsosamt, är rent av farlig och skev. Jag tänkte möta debatten med min bild av hälsa i detta inlägg.

 

Vi är mitt inne i en hälsoboom, där fler och fler börjar träna. Det här är en positiv trend och det är både bra och roligt att det är så många som kommer igång med att motionera.

Men som befolkning blir vi bara mer och mer stillasittande, mer överviktiga och med en sämre hälsa som följd. Som befolkning sitter vi ner stora delar av tiden på våra jobb, när vi kommer hem fortsätter vi med att vara inaktiva och äter skräpmat. All denna stress i dagens samhälle, är ju som gjord för att bryta ner oss människor, då vi mer eller mindre är konstant stressade hela dagar.

 

Sammhälllet har skapat bilden av den idealiska mannen och kvinna. En overklig bild som inte ens personen på bilden kan nå. Vi matas hela tiden från media om att äta si eller äta så, gå ner i vikt på 4 veckor med den här metoden, få magrutor med den där metoden, bli fit till beachsäsongen med den här metoden. Överallt är det företag som rider på vågen och erbjuder bars, gels, pulver, energidrycker, soppor och annat som man måste äta för att orka träna eller gå ner i vikt och vi går på allting. För dom flesta vill ha en quickfix och ta ett piller. 

 

Debatten om att jakten på hälsa börjar bli ohälsosam, mynnar ut i att ett fåtal personer drabbas av ortorexi och att sönderstressade småbarnsföräldrar måste hinna med att klämma in ett pass på gymmet under lunchen eller sent på kvällen. Under dagen ska du inte äta så mycket, du ska räkna kalorier, äta soppor och leva på bars. Klart att folk bryter ihop och bryter ner sig själva då. På det viset som vårat samhälle är uppbyggt med kroppsideal och svältkurer, så är det inte lätt att värja sig.

 

MEN, och jag skulle vilja säga att det är ett STORT MEN! Är det verkligen HÄLSA dessa personer håller på med? Är debatten fortfarande gällande kring ett hälsosamt leverne? Målet verkar inte längre vara att må bra, målet verkar vara något helt annat. Det är ingen som pratar om hälsa som det viktigaste. Det enda som diskuteras i tidningar och i media är VIKT,vikt,viktl!!!

Debatten borde inte längre handla om att hälsa börjar bli ohälsosamt, eftersom det inte är det som diskuteras!

 

Här har det enligt mig blivit helt galet. Det är för lite fokus på våran hälsa (inte mycket alls) och för mycket fokus på vikt och viktnedgång. Det är mer fokus på hur vår omgivning ser på oss än hur vi själva ser på oss. Vi tror att vi måsta passa in i någon sorts omöjlig mall för att vi ska duga, fast det viktigaste är ju att trivas i oss själva.

 

Dom som menar att hälsa kan leda till ohälsa tar ofta debatten till ortorexi som den yttersta gränsen. Den person som vill vara den ultimata hälsosamma människan håller inte heller längre på med hälsa. Ingenting som drar saker till sin spets är hälsosamt. Tex så överlever vi inte utan vatten, men dricker du för mycket på en gång (ca6-8) liter så dör du troligtvis. Förstår du vad jag menar?

 

Många personer går till gymmet fast dom tycker att det är skittråkigt, det värsta dom vet. Men dom anser att dom måste. Det är inget hälsosamt med att göra det du inte gillar. Det finns 1000tals andra sätt att få motion på, hitta det som passar dig.

 

Sammanfattning: Jag håller med om att dagens samhälle, i form av ideal från media gör att många är dömda att hamna i en hälsostress, där folk stressar genom vardagen för att hinna träna. Istället för att fokuset ligger på en bättre hälsa, så vill dom flesta bara gå ner i vikt, vikt, vikt. 

Missförstå mig inte. Många idag behöver verkligen gå ner i vikt och det blir fler och fler, i lägre och lägre åldrar. Dessa personer skulle få en bättre hälsa genom viktnedgång. Dom personer som fastnar i "hälsostressen" är oftast personer som inte behöver gå ner i vikt, utan som tror sig behöva gå ner i vikt eller ser viktnedgång som det ända målet för ett lyckligare liv.

 

Att vi som individer motionerar och tränar mer är fantastiskt. Men vi som befolkning är alldeles för stillasittande. Så debatten om att hälsa skulle kunna vara farligt är igentligen helt befängt. Fast det är så många som är med i hälsoboomen, så blir vi som befolkning bara sjukare. Fler behöver komma igång att röra på sig och äta bättre. Fler behöver aktivt förbättra sin hälsa. En bra hälsa kan aldrig vara något dåligt.

 

Här är en tanke. Strunta i vikten! Fokusera istället på din hälsa. Får du bättre hälsa så kommer vikten av sig själv, men det blir ett sundare sätt att se på sig själv. Får du en bättre hälsa och mår bättre, så kanske vissa av dom kg som du ville bli av med inte längre känns som ett problem. Hitta en motionsform som passar dig och som du gillar då är det inte en pina att träna och man känner ingen stress över att man borde träna, utan man vill träna. Börja ät mindre skräpmat. Minska ner på allt tillsatt socker, då är du en bra bit på väg. Sluta tänk på vad andra tycker och tänker om dig, känn efter hur din egen kropp mår.

 

 

Målet är ju att må bra! Både i kropp och själ!

 

/Henrik

Kommentera här: